Een contactloze variant van het rugby waar snelheid en wendbaarheid centraal staan
In 2023 doopten we onze RugbyFit om tot Touch Rugby Beernem. Want eerlijk, intens trainen is zoveel leuker als er een leuk spel mee gespeeld kan worden. Touch rugby speel je met de bal in je hand, je past ook achteruit en je moet over de lijn scoren. Daar stopt een beetje de gelijkenis. Het is een heel leuk en intens spel waar je toch even van op adem moet komen.
Coördinator
Mano Herrebaut:
+32 498 50 55 12
...en belet je tegenstander om hetzelfde te doen door ze te tikken. Als ze 6 keer getikt zijn, de bal voorwaarts laten vallen of buiten brengen, verandert de bal van kant. Lukt het om de bal over de lijn te drukken?
Deze Q&A helpen je op weg om het spel te begrijpen.
Het speelveld voor touch rugby is rechthoekig en meet ongeveer 70 meter lang en 50 meter breed. Aan beide uiteinden bevinden zich de try-lijnen, vergelijkbaar met een rugby- of voetbalveld, maar zonder doelpalen.
Een team in touch rugby bestaat uit 6 spelers op het veld. Elk team mag echter meerdere wisselspelers hebben.
Wissels kunnen onbeperkt plaatsvinden tijdens de wedstrijd, zelfs tijdens het spel. Spelers kunnen het veld in- en uitlopen via een specifieke wisselzone aan de zijkant van het veld.
Een punt wordt gescoord door een try te maken. Dit gebeurt wanneer een aanvallende speler de bal in de scorezone van de tegenstander drukt. Elke try is 1 punt waard.
Aanvallende teams proberen de bal vooruit te brengen door middel van passen. De bal moet altijd naar achteren worden gepast. Het doel is om de bal in de scorezone van de tegenstander te drukken.
Verdedigers proberen de aanvallers te "tikken" (touch), wat gebeurt door de aanvaller aan te raken met beide handen. Na een touch moet de aanvaller stoppen en de bal met de voet naar achteren rollen. Het aanvallende team heeft 6 touches om een try te scoren voordat het balbezit overgaat naar de tegenstander.
Heb je vragen over de U18, de heren en de dames. Mano zal je helpen aan het juiste antwoord.