Neem de ovale bal in je handen, breng hem naar de overkant en scoor een try! Dat is de basis van deze fysiek en mentaal uitdagende sport. Je moet achteruit passen en vooruit trappen. Wil je de baldrager stoppen? Dan tackle je die gewoon!
Respect, discipline, fair-play, passie en vriendschap zijn waarden die elke rugbyclub als één grote internationale familie naar buiten draagt. Op én naast het veld.
Ben je lang en smal of klein en breed? Of klein en smal of lang en breed? Ideaal, aangezien elk lichaamstype zijn troeven heeft op het rugbyveld. Iedereen kan het verschil maken!
Bang voor blessures? Eens je de smaak te pakken hebt ben je banger dat je op je gat moet zitten op de bank. Passie wordt je grootste kracht en je team worden vrienden voor het leven.
Kom vrijblijvend proberen in Beernem
Rugbyclub Beernem is een brede, familiale, goed omkaderde club met gemotiveerde bestuurders, vrijwilligers en coaches voor ploegen in alle leeftijdscategorieën. Iedereen is welkom!
...en belet je tegenstander om hetzelfde te doen! Zo simpel is het. 😛 Laat je niet afschrikken door de schijnbaar vele regeltjes. De regels, of "wetten" in het rugby zijn er om ervoor te zorgen dat het veilig kan gespeeld worden en dat iedereen zijn sterktes kan benutten op het rugbyveld.
Deze Q&A helpen je op weg om het spel te begrijpen. Opgelet. Onder 12 jaar wordt het spel op een kleiner veld gespeeld en met meer contactbeperkende regels.
Het speelveld meet ongeveer 70 x 100 meter. Die bestaat uit enkele volle en gestreepte lijnen. Enkele regels binnen de 22-meter lijn zijn anders dan erbuiten. De stippellijnen zijn vooral belangrijk voor spelhervattingen zoals line-out en scrums. Je speelt op een groot veld vanaf je 12 jaar.
De meest bekende vorm van rugby wordt gespeeld met 15 vs 15. Er bestaan nog andere varianten zoals 7 vs 7 die tevens een olympische discipline is of 10 vs 10 die in tornooivorm veel wordt gespeeld. Er zijn nuances in het spel maar de basis blijft dezelfde.
De 2 partijen moeten de ovalen bal over de try-lijn in het doelgebied van de tegenstander drukken. Dit heet een try. Hiervoor mogen ze lopen met de bal, achterwaarts passen met de hand of vooruit kicken met de voet.
Na de try mogen ze dit proberen te converteren met een trap op het doel op de as vanwaar de try gescoord werd. Dit heet een conversie. Vanuit het veld kan je tijdens het open spel met een dropkick een goal maken tussen de palen.
Ook met een penaltykick kan je scoren tussen de doelpalen. Wanneer voor het doelgebied door de verdedigende ploeg herhaaldelijk fouten gemaakt worden kan de referee een penaltytry toekennen. Dit geldt dan als try én conversie.
Als verdediger kan je de baldrager (en enkel de baldrager) stoppen door een tackle. De tackle moet beneden de schouders te gebeuren en de tackelaar dient de baldrager geklemd naar de grond te begeleiden.
Op de grond dient de baldrager de bal los te laten en de tackelaar moet de aanvaller loslaten. Na de tackle wordt meestal een ruck gevormd.
Er zijn enkele kenmerkende fases waarin beide ploegen om het balbezit kunnen strijden.
De ruck ontstaat hoofdzakelijk na een tackle. Daarin probeert de aanvaller de bal veilig te stellen en de verdediger de bal te veroveren.
Beide partijen dienen de ruck te benaderen loodrecht op de as van het veld.
De maul kan je vergelijken met een ruck waar de baldrager de grond niet heeft geraakt. Daarin binden spelers zich op elkaar vanuit de as van het spel.
De ploegen proberen de bal in beweging te houden richting de trylijn.
De scrum is wordt gegeven na een voorwaarts gevallen of gepaste bal. De voorwaartse spelers binden zich met elkaar waarna de bal wordt ingebracht.
De twee teams proberen de bal met de voet naar achteren te brengen waar ze het de bal mogen uitnemen om verder te spelen.
Een line-out wordt gegeven nadat een bal of een speler met de bal op of over de zijlijn gaat. Beide teams stellen zich in gelijk aantal evenwijdig aan elkaar op.
Afhankelijk van het afgesproken spel wordt een speler opgehoffen om de bal op te vangen vanaf de zijlijn.
Wie rugby komt spelen in onze club kan rekenen op een onderbouwde aanpak met geëngageerde trainers. We vinden het belangrijk dat we onze leden uitdagen om beter te worden en dat ze plezier hebben in die uitdaging.
Onze sportieve doelstellingen evolueren van jong naar oud. Van plezier maken, over leren, naar presteren. Altijd gemotiveerd door plezier en vriendschap.
We planten en verzorgen de zaadjes voor de rugbybomen van de toekomst met rugbyplezier. De sportieve focus ligt op de basis van het rugby. Je positie in de aanval, je positie in de verdediging, de tackle en de ruck. Hard beuken zit er dus nog niet in. Wedstrijden spelen doen we op zaterdagmorgen in tornooivorm.
De jonge rugbyplantjes groeien wild en hongerig naar meer. We snoeien de frivoliteit om te bloeien in verbetenheid. Tijdens deze 4 jaar worden de spelers volwassen in het rugby. Er wordt actiever en intensiever getraind op spelfases. Hier smeden we sportieve vriendschappen voor het leven. Hier start ook de competitie voor de jeugd.
De jonge plantjes worden stevig gewortelde bomen. We ontwikkelen de conditie om beter en langer te presteren. Ook al stap je nu pas in. Je volwassenheid laat toe om het spel te leren aan een steviger tempo. Hier word elke indruk op en naast het veld gegraveerd in de kronieken van de grote internationale rugbyfamilie.
Met een sportief plan willen we het rugbybloed doen pompen bij jong en oud van alle vorm, grootte en gewicht.